LINO VIŠEBOJAC 2018.

JAVNE NABAVKE

NAŠE DVORIŠTE

 

PRODUŽENI BORAVAK

VIJEĆE UČENIKA NAŠE ŠKOLE

 

TEŽINA ŠKOLSKE TORBE

 

 

Povijest škole

POVIJEST ŠKOLE

Osnovna škola ANTUNA BRANKA ŠIMIĆA se nalazi u Općini Mostar i jedna je od brojnijih škola u gradu već od svoga osnivanja. To je prva sagrađena osnovna škola u gradu ,pa je i sada popularno nazivamo «Prva osnovna« što je i bio njen prvi naziv.
         Inače počeci organiziranoga obrazovanja na ovim područjima počinju u drugoj polovici XIX. stoljeća, kada su otvorene dvije škole, i to škola za dječake i škola za djevojčice.
         Školu za dječake su osnovali franjevci 1853. godine a nalazila se prvo uz biskupijsku rezidenciju u Vukodolu, a od 1870. kod nove crkve u Podhumu. Tada je u školi uz ostale predmete predavan i strani jezik.
1882.je godine škola spojena s Državnom osnovnom školom u Mostaru.
         U Mostar su 1872.godine došle časne sestre Sv.Vinka - milosrdnice i iste godine u Podhumu otvorile žensku školu, kojom su rukovodile sve do potkraj XIX. stoljeća.
         Obje su ove ustanove imale snažan utjecaj na kulturno – povijesnom polju jednoga dijela stanovništva i dale su vidne rezultate.
         Koncem Drugoga svjetskoga rata 1945. / 1946.godine Državna osnovna škola u Mostaru nastavlja svoj rad u Podhumu ( u prostorijama sadašnje Srednje medicinske škole sestara milosrdnica ) . U tim prostorijama ostaje sve do konca 1951. godine kada prelazi u novosagrađenu zgradu pod nazivom Prva osnovna škola .
         Tada je škola imala 12 učionica. Međutim, naglim razvojem grada, urbanizacijom, te povećanjem broja stanovnika, postala je premala, te se 1968.godine dograđuje novi dio zgrade s 9 učionica i dvoranom za tjelesnu kulturu. Oko škole je uređeno igralište, atletska staza i drugi tereni što je ukupno iznosilo 4730 m četvornih.
         U novim uvjetima sa suvremenom opremom, kao i novim kadrovima od ukupne populacije učenika osnovnoga obrazovanja našu školu pohađa 2112 učenika, ili oko 15 % svih učenika. Odjela je od 52 do 58, a ukupno nastavnika 52 - 60, uposlenih oko 90. Radilo se u tri, a nekad i u četiri smjene. 
        Odlukom Ministarstva za obrazovanje i kulturu Općine Mostar škola se određuje za vježbaonicu. Ulogu mentora za obuku i stručno usavršavanje vršili smo sve do 1974. godine.
       Učenici su ove škole sudjelovali na svim natjecanjima od općinskih do saveznih. Tako školske 1974./75 na likovnom natjecanju UNICEF –a pod nazivom « Pomozimo gladnoj djeci « koje je održano u Indiji, predstavnici škole dobivaju 17. međunarodno priznanje. Također su naši učenici  petorostruki pobjednici na Malim olimpijskim igrama.
       Zbog velike opterećenosti ,istrošenosti, kao i propustima zastarjele tehnologije u izgradnji staroga dijela,1974./75. školske godine izvršeni su veliki sanacijski radovi. Tom je prilikom izgrađena kuhinja za 360 učenika ,knjižnica koja je brojala 11.730 naslova te zubna ambulanta.
         Tako obnovljena i opremljena škola u kojoj se izvodila kabinetska nastava služila je svojoj namjeni sve do travnja 1992.godine, točnije do 16.travnja 1992.godine kada je pogođena s devet topničkih granata velikoga kalibra.
         Tom se prilikom jedan dio zgrade i dvorana za tjelesnu kulturu zapalio i uništena je oprema. Tako je « Prva osnovna « među prvim objektima u gradu granatirana i uništena .
         Oštećen je krov na više mjesta, nijedno staklo nije ostalo, vrata i prozori uništeni, parket također. Knjižnica, kao i veći dio arhive su uništeni, te je cijela škola opustošena i bez ikakve opreme dočekala kraj rata.
         Najveća se tragedija dogodila 11.studenoga 1994. godine kad su poginule naše učenice, Antonija Sesar i Daniela Vidović te šest učenika ranjeno.
         Nakon početka rata u travnju 1992. godine kada je prekinuta nastava, škola započinje ponovo raditi 29.ožujka 1993.godine.
        Škola je kroz svoju povijest mijenjala nazive od « Prva osnovna « kada je osnovana, zatim škola «Braće Šimića« od 1979. pa do rata, u ratu opet «Prva«, da bi  konačno od 1997. nosila ime  pjesnika Antuna Branka Šimića .
                                                                                                

                                                                               Ravnateljica:
                                                                               prof. Irena Martinović

KONTAKT - email

KONTAKT - telefon

KALENDAR

kalendar rada

SNIMANJE DRONOM

NAŠ GODIŠNJAK "ŠKOLARAC 2018."

UČENICA GENERACIJE 2018./19.

 

 

397525
Ukupno posjeta stranici:Ukupno posjeta stranici:397525