Prevencija ovisnosti u školskoj dobi

Ako se sagleda loše ponašanje pojedine djece, a koja istovremeno nisu pod nadzorom roditelja ili drugih odgovornih osoba, primijetit ćemo da se kreću u sumnjivom društvu, odajući se sredstvima ovisnosti. U novije vrijem sve češće se pojavljuje ovisnost o internetu, računalnim igricama, športskim klađenjima, igrama na sreću, pornografiji itd.

 
Već u školskoj dobi neka djeca počinju uzimati alkohol. Ponekad se u našoj sredini, posebice u manjim mjestima, dešava da roditelji ili druge osobe, djeci daju alkoholna pića. Na neki način je to običaj življenja ili „igra" odraslih s djecom, način na koji se njima ponose. Tako se dešava, da u višim razredima osnovne škole pojedina djeca samostalno počinju piti i pušiti, jer je uzimanje alkohola i cigareta za njih znak odrastanja, zatim poistovjećivanja i pripadnosti određenoj skupini od koje očekuju razumijevanje i prihvaćenost.
Svakako, treba razlikovati djecu koja uzimaju alkohol i cigarete kada su izvan kontrole roditelja i kod kojih su sadržaji druženja zajedničko uzimanje alkoholnih pića i cigareta, od djece koja povremeno, na nekom rođendanu ili drugoj prigodi, popiju manju količinu alkohola. Djeca koja imaju stalnu naviku uzimanja alkohola i cigarete, opravdavaju to pred drugima i pred sobom tako što odgovaraju: „svi piju i puše", „sve drugo je dosadno", „ne želim biti drukčiji od ostalih" ili sl.
Roditelji često govore o štetnosti uzimanja alkohola i cigareta, ali djeca su i svjedoci opijanja roditelja ili žrtve maltretiranja. Djeca većinom prihvaćaju, ne samo ono što roditelji govore, već ono što pokazuju svojim primjerom. Važno je upamtiti, da ni jedno opijanje nije bezazleno, te da pri prvom uzimanju alkohola i cigareta treba razgovarati, utvrditi razloge i otkriti tko je model u ponašanju.
Razvoju ovisnosti o drogama i alkoholu prethode poremećaji ponašanja i psihičke promjene već tijekom osnovne i srednje škole, kao što su: školski neuspjeh, izostajanje s nastave, bježanje od kuće i druženje s vršnjacima neprimjerenog ponašanja, zatim depresija, agresivnost, vršnjačko nasilje, otuđivanje i posuđivanje novca, te ostali znaci.
Anketa koja se povremeno provodi u našoj školi, pokazuje da djeca ne znaju dovoljno o štetnom djelovanju alkohola, cigareta i drugih sredstava ovisnosti i posljedicama na tjelesno i psihičko zdravlje. Zabrinjavajuća je, da čak i djeca alkoholičara od kojih su doživjeli maltretiranje, uzimaju alkohol i vjeruju da se nikad neće ponašati kao njihov otac. Činjenica je da djeca u osnovnoj školi sve više uzimaju alkohol i cigarete. To ponekad unose u školu, piju i puše u toaletu, učionicama i drugom prostoru unutar ili u blizini škole, koristeći odmor i misleći da neće biti primijećeni i kažnjeni. Ovakvo ponašanje najčešće počinje iz radoznalosti, samo da se proba. Djecu na to potiču i srednjoškolci ili druge osobe koje ne ostavljaju mogućnost izbora, jer ukoliko se nagovor ne prihvati, znači bit će ismijan i ponižen, a ponekad preživljavati ucjene i strah. Djeca ovisnici se ponašaju drukčije, postoji izrazito osciliranje raspoloženja, smetnje koncentracije, a pasivan odnos prema radu se izmjenjuje sa fazama pretjerane aktivnosti. Često se zatvaraju u svoju sobu, teško komuniciraju s roditeljima, nastavnicima ili drugom starijom osobom, slušaju neku svoju glazbu, zanemaruju vanjski izgled. Roditelji takvo ponašanje pripisuju pubertetu, zaljubljenosti, društvu isl., malo je onih koji posumnjaju na uzimanje sredstava ovisnosti.
Ukoliko u školi, susjedstvu i bližoj okolini, primijetite rizično ponašanje vaših vršnjaka, ili neko drugo mjesto gdje se okupljaju manje – veće skupine djece koja u to vrijeme trebaju biti na nastavi, odnosno znate da na takvim mjestima ostaju do kasno, pravilno ćete postupiti ako o tomu odmah razgovarate s roditeljima, nastavnicima, stručnim osobama u školi ili s nekom drugom odraslom osobom u koju imate povjerenje.

Na kraju nekoliko savjeta:

- Pravilno organizirajte i koristite svoje slobodno vrijeme, bavite se športom
- Budite oprezni u kakvom društvu se krećete, tko su vam prijatelji
- Informirajte se o štetnosti droge
- Često razgovarajte s roditeljima i svaki problem, nezadovoljstvo, stres i odstupanje u ponašanju riješite zajedno.
- Ukoliko vas netko nagovara da uzmete bilo kakvo sredstvo ovisnosti, odlučno recite „NE", udaljite se s tog mjesta i o svemu obavijestite roditelje i odgovorne osobe.

 

Mostar, 4. prosinca 2017. godine                                             VIJEĆE UČENIKA

Joomla! Debug konzola

Sesija

Informacije profila

Korištenje Memorije

Upiti baze podataka